Čo je Svetový deň zdravia?
Každoročne na 7. apríla pripadá Svetový deň zdravia (World Healthy Day), ktorý bol vyhlásený v roku 1950 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Tento dátum býva tradične sprevádzaný celosvetovými podujatiami sústreďujúcimi sa na každoročne vyhlasovanú tému.
Téma Svetového dňa zdravia 2022
Naša planéta, naše zdravie
Odkaz Svetového dňa zdravia je jednoduchý: udržanie zdravia ľudí a planéty a podpora hnutia za vytvorenie spoločnosti zameranej na pohodu .
Ako chrániť svoje zdravie
Aj keď sa Svetový deň zdravia koná raz ročne, o svoje zdravie by sme sa mali starať po celý rok. V dnešnej uponáhľanej dobe to nie je vôbec jednoduché. Byť aktívny a zdravo sa stravovať sú dve dobré rady, ako začať.
Byť aktívny
Vedieme aktívny životný štýl? Aj v prípade, že pracujeme v kancelárii a sedíme celý deň, stále je možné urobiť niečo pre svoje telo. Ak nemáme prirodzený sklon chodiť do posilňovne, stačí ak zakomponujeme cvičenie do svojej dennej rutiny, takže si ani nevšimneme, že cvičíme. Odporúčané je robiť to, čo nás baví, alebo jednoducho začať napríklad jazdiť na bicykli do práceJ.
Správne stravovanie
Správne stravovanie znamená jesť zdravú a vyváženú stravu v primeranom množstve. Je pomerne známy výraz: „Ste to, čo jete“, zjednodušene to znamená, že to čo konzumujeme, môže mať vplyv na riziko srdcových – cievnych chorôb alebo cukrovky 2. typu.
- Odporúča sa jesť potraviny bohaté na živiny: Naša každodenná strava by mala byť založená na potravinách bohatých na živiny, ktoré by mali zahŕňať zeleninu, ovocie, obilniny, jedlá bohaté na bielkoviny (napríklad morské plody, chudé mäso a vajcia) a oleje.
- Optimálne je obmedziť skupiny nezdravých jedál: Nejde len o to, čo jesť máme, ale aj o to, čo jesť nemáme. Mala by sa obmedziť konzumácia nezdravých prísad (nasýtené tuky, trans-tuky, pridané cukry a sodík). Dôležité je obmedziť rýchle občerstvenie, občerstvenie s vysokým obsahom cukru a nepridávať si do jedál soľ. Odporúčame obmedziť konzumáciu smažených jedál.
- Alkohol konzumovať iba s mierou.
Zdroje